Jdi na obsah Jdi na menu
 


DOMESTIKOVANÍ POTKANI

31. 12. 2007
Obrazek  Všichni zdomácnělí potkani pocházejí od laboratorních potkanů. Jako pokusná zvířata jsou chování přibližně od roku 1850. Laboratorní potkani se od svých volně žijících předků v mnohém liší. Jsou méněagresivní vůči lidem a plachost je pro ně téměř neznámým pojmem. Už v šesti týdnech jsou pohlavně vyspělí a jejich vrhy dosahují téměř dvojnásobných počtů mláďat. Dokonce se změnily i vzájemné proporce některých orgánů. Pouze jejich způsob života se téměř nezměnil. Při případném návratu do volné přírody jsou schopni zakládat naprosto normální stáda, pokud narazí na přijatelné podmínky.
  V podstatě se na divoké a zdomácnělé potkany můžeme koukat stejně jako na vlky a psy. Kdyby si lidé vymysleli pro zdomácnělé potkany jiné pojmenování, pak by pravděpodobně nevzbuzovali onen špatný dojem.
  Od doby, kdy se rozšířil chov potkanů a vzrostla jejich obliba, vyskytuje se vedle albínů několik barevných rázů - krémově zbarvení, modroocí, husky, čokoládoví, divoce zbarvení ( šedohnědí aguti ) nebo strakatí potkani.
  Ani zdomácnělí potkani se neodnaučili svojí zvědavosti a vynalézavosti, a stejně jako je tomu u volně žijících potkanů, má každý domácí potkan jinou osobnost. Jelikož jsou to společenská zvířata, navazují se svým člověkem úzký vztah.