Jdi na obsah Jdi na menu
 


MLÁĎATA

31. 12. 2007

Obrazek  Volně žijící potkani dospívají přibližně ve třech měsících ( domestikovaní potkani už dokonce v šesti týdnech! ). Samičky mohou teoreticky po každých třech týdnech porodit potomky, protože se mohou hned po poroduznovu pářit. Každý třetí až pátý den jsou říjné. Podnět k páření vychází od samiček. Páří se se samci ze skupiny, aniž by samci o jejich přízeň sváděli boje. Početné vrhy mají logicky pro potkanyvelký význam, protože i četnost úmrtí je u volně žijících potkanů hodně vysoká. potkaní samice však nejenom hodně mláďat rodí,ale skvěle se o ně starají, jsou dobrými matkami.
  Březost trvá přibližně tři týdny. Během posledních dnů si samice připravuje mohutně vystlané hnízdo, které musí mláďata výborně chránit před vetřelci. Při porodu sedí na zadních nohách a předními tlapkami pomáhá novorozencům na svět. Samice následně sežere plodovou blánu, pupeční šňůru a plodové lůžko. Šest až osm mláďat ve vrhu se narodí bez srsti, hluchých a slepých.
  Vedle mléka a tepla dostávají mláďata pravidelné masáže břicha. Bez nich by novorození potkani zemřeli na zácpu. Výkaly a zašpiněný hnízdní materiál samice vynáší z hnízda. Řídí dokonce i teplotu. Při průvanu ucpe odpovídající vchody hlínou a trávou.
  Po čtrnácti dnech se malým potkánkům začnou otevírat oči a už se škrábou z hnízda. Jejich ultrazvukové volání varuje samičku, která je posbírá a vrátí zpět do teplého hnízda. Mladí potkani od samice odkoukávají, která strava je jedlá. Již podle mateřského mléka poznají její potravu. Pokud je to jen trochu možné, upřednostňují později právě tuto potravu.
  Chceš-li zabránit nežádoucímu potomstvu, potom je nejjistější, když budeš zvířata chovat odděleně podle pohlaví. Pokud chceš za každou cenu chovat pár potkanů společně, navštiv zvěrolékaře a zeptej se, zda bys neměl nechat samce vykastrovat. Avšak pozor, kastrovaní samci bývají ještě šest týdnů po kastraci plodní!