Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘEDKOVÉ

31. 12. 2007

  Jako milovník potkanů musíš počítat s poznámkami, které by u jezevčíka nebo andulky platily za krajně nezdvořilé. Nejlépe bude, když vezmeš některé věci jako holá fakta a pro chov svých potkanů se vyzbrojíš konkrétními vědomostmi o těchto neobyčejných domácích zvířatech.
  Všichni současní, různě zbarvení potkani pocházejí od potkana s věděckým označením Rattus norvegicus. Z bažinatých oblastí jihovýchodní Asie se po obchodních cestách dostal do Evropy teprve začátkem 18. století. Tenkrát se ujal názor, že pochází z Norska, proto dostal pojmenování norvegicus. Z Evropy se postupně rozšířil téměř do celého světa.
  Krysa obecná ( Rattus rattus ), blízká příbuzná potkana, se ve střední Evropě usadila už před počátkem středověku. Původně stromový druh pochází z tropické Asie. Krysy jsou štíhlejší, mají větší boltce a delší ocas. Protože krysy upřednostňují teplejší a suchá místa, usadily se narozdíl od potkanů téměř jenom na půdách domů, ve skladech a v sýpkách. Stejně jako sovy, kuny a netopýři byly z půd obytných budov vyhnány.