Jdi na obsah Jdi na menu
 


SMYSLOVÉ SCHOPNOSTI

31. 12. 2007
  Zrak: Oči potkanů jsou specializované na rozeznání pohybu. Poznají ho i na poměrně velkou vzdálenost. Svůj zrak však nedokážou zaostřit na nepohyblivé předměty a jsou krátkozrací. Jelikož mají oči umístěné po stranách hlavy, mají téměř celokruhový pohled, ale zorná pole obou očí se nepřekrývají. Nedokáží tedy vnímat prostorové vzdálenosti. Potkani se proto více spoléhají na jiné smysly. Během výběhu po pokoji se může stát, že zvířata přiběhnou přímo před tvoje nohy. Souvisí to s jejich špatnou zrakovou schopností pro odhadnutí vzdálenosti. Buď proto obzvláště opatrný, když se potkani zdržují mimo klec.
  Čich: Čich hraje naprosto rozhodující roli při poznávání členů smečky, ať už potkanů, či lidí. Svůj revír a cestičky značkují různou vůní. Samečkové čichem poznají plodné dny samiček. Budeš-li se svých potkanů dotýkat, neměl bys používat různé voňavky, parfémovaná mýdla, dezinfekční prostředky nebo vodu po holení. Tvůj potkan by tě v takovém případě nepoznal, protože k přesné identifikaci potřebuje tvůj osobní zápach.
  Chutě: Potkani mají velmi vyvinutou chuť. Citlivě zareagují na vše, co je hořké. Mnozí potkani jsou hladoví po sladkém a fandí česneku. Proto se jim postarej o pestrý jídelníček.
  Sluch: Potkani slyší i ultrazvukové signály. Velká část jejich konverzace probíhá právě v těchto frekvencích. Pro nás slyšitelný kvikot vyjadřuje srach nebo bolest. Potkani jsou aktivní po setmění, přes den mají rádi klid. Pro jejich klec proto najdi klidnější místo.
  Hmat: Pro potkana jsou hmatové smysly důležité. Pro okamžité určení prostoru a orientaci ve tmě používají svých dlouhých vousů. Potkani se rádi schoulí a mazlí. Pro pocit blaha potřebují oboustrannou péči o srst a tělesný kontakt s ostatními potkany. Většina potkanů si vytváří velmi úzkou vazbu na svého člověka a při jeho mazlení prožívá blažený pocit.