Jdi na obsah Jdi na menu
 


TYPICKÉ CHOVÁNÍ

31. 12. 2007
Obrazek  Strkání nosu do větru: Potkani často intenzivně testují vůně a pachy ve svém okolí. Zdvihají se při tom na tlapkách nebo se postaví na zadní a panáčkují.
  Prozkoumávání nového: K neznámým předmětům se plížínatažení do délky a připraveni kdykoliv k úprku.
  Značkování: Svůj revír a i svého člověka si označují kapkou moči, velikou jako špendlíková hlavička ( někteří potkani potřebují více kapek ). Samečkové k označení ještě přidávají výměšky žláz.
  Hnízdění: Snad všichni potkani staví instinktivně hnízda na spaní. Používají nejrůznější materiál, který mají právě k dispozici.
  Hrabání: Každá příležitost je jim dobrá, aby doložili své vrozené sklony k budování příkopů a nor. Často tím trpí květiny v květináčích.
  Jóga potkanů: Potkani spí schoulení do často ojedinělých pozic. Trvalý, dlouhotrvající spánek je příznakem hrubého zanedbávání zvířete nebo jeho onemocnění.
  Péče o srst: Potkani si srst čistí několikrát během dne. Očista má svou pevně danou posloupnost. Čistí se i vzájemně, a tím posilují pocit sounáležitosti. Důrazné čištění, při kterém zůstávádruhý jedinec bezmocný, je projevem moci.
  Ocas: Pokud je ocas rovný jako tužka, prozrazuje napětí, když je uvolněný a obloukovitě nadzdvihnutý, pak signalizuje uvolnění a chuť k hraní a dovádění.
  Úkryt: Tmavé úkryty vyvolávájí větší pocit jistoty. V našem oblečení získají potkani nejenom útulek, ale i tělesný kontakt.
  Skřípání zubů: Při pohlazení potkan skřípe zuby a rozplývá se blahem. Skřípání zuby může být ovšem i varováním, pokud ho současně doprovází zježená srst a shrbená záda.
  Lov: Lovecký instinkt můžeš dobře pozorovat, když svého potkana krmíš moučnými červy, nebo když číhá na ptáky a jiná malá zvířata.
  Pozdrav: Dva potkani se vždy zdraví vzájemným očicháváním.
  Říje: Říjné samice reagují na tělesný dotyk slabin prohnutými zády, položením ocásku na stranu a rychle kmitajícíma ušima.
  Boj o postavení: Příležitostné ( bezúrazové ) šarvátky a demonstrace moci potvrzují postavení jednotlivých zvířat ve stádě.