Jdi na obsah Jdi na menu
 


NOVÉ PROSTŘEDÍ

1. 1. 2008
Obrazek  Přinesl jsi domů svého potkana v přenosné klícce, a teď se na malou chvíli zkus do zvířete vcítit. Z prostředí, kde jsi byl zvyklý, jsi byl odchycen a posléze přemístěn do malé krabice. Skupina, která ti dosud poskytovala pocit bezpečí, už neexistuje. V nové kleci se cítíš vydán na pospas. Možná tu bydlí jiný, nepřátelsky založení potkani? Valí se na tebe nerozluštitelná lavina vůní a pachů. Všechyn pachy jsou nové a mohou být hrozivě nebezpečné.
  Z toho vidíš, že je nutné se dobře připravit na příchod svých nových spolubydlících. Ber ohled na jejich vrozenou opatrnost.
  Doma by měla být připravena k okamžitému nastěhování klec včetně inventáře, a to už na svém definitivním místě.
  Zvířata dej do klece hned po příchodu. Potom jim dopřej klid na zabydlení. Zabraň velkému hluku, nedopusť, aby se všichni sousedi a přátelé chodili na potkany dívat a hlasitě si sdělovali dojmy u klece. Jenom osoby, které budou mít později s potkany co nejvíce k dočinění, mohou chodit potkany pozorovat při jejich zabydlování. podle individuálního temperamentu budou zvířata klec důkladně prozkoumávat, nebo se co nejrychleji usadí v jejím nejtmavším koutě. Sleduj, jestli potkani našli krmení a pití a zda se nastěhovali do přístřešku. Než se jimi budeš dál zabývat, tak jim dopřej spánek. V žádném případě bys neměl zvířata brzo vytahovat z jejich nové klece. další postup zabydlování ponech na potkanech. Pokud jsi získal potkany, kteří od malinka vyrůstali s lidmi a jsou na ně navyklí, tak už nebudou v pravém slova smyslu krotnout, protože člověk již pro ně není neznámý. Musí si ale zvyknout na tebe, na tvoji rodinu a na nové prostředí.