Jdi na obsah Jdi na menu
 


ONEMOCNĚNÍ VE STÁŘÍ

1. 1. 2008
Obrazek  Stejně jako my lidé trpí i potkani chorobami doprovázejícími stáří.A i u tak malých zvířat již existují u mnoha nemocí prostředky minimálně na zmírnění bolesti. Proto má smysl navštívit s nemocnýmpotkanem zvěrolékaře, který se specializuje na malá zvířata. Mezi nemoci starších potkanů patří:
          Problémy s ledvinami, proto mají větší potřebu tekutin ( a více močí ).
          Srdeční potíže, které se projeví slabostí, špatným dýchaním, nechutí k jídlu, odulostí nebo modrým ocasem.
          Ochrnutí, které bohužel není léčitelné.
          Kožní onemocnění, protože oslabený imunitní systém již není natolik obarnyschpný.
          Ze stejného důvodu se v rostoucí míře projevují potíže dýchacích cest.
          Nádory, které jsou nejčastější příčinnou úmrtí potkanů.
  Ještě stručné vysvětlení k onemocnění horních cest dýchacích a k nádorům u potkanů: Téměř všichni potkani trpí mykoplasmózou, chronickým onemocněním dýchacích cest, které není dosud léčitelné ( pro člověka není nakažlivé! ). Naproti tomu může být řada onemocnění léčitelná antibiotiky. Příznakem onemocnění dýchacích cest je supění a těžké oddychování, opakované kýchání a výtok tekutiny z čenichu, v nejhorším případě netečnost a hluboká spavost. U potkanů s podrážděnými dýchacími cestami najdeš kolem čenichu, očí a v hnízdě červené kapičky. Nejedná se o krev, nýbrž o barvivo ( porfyrin ) v slzách.
  Potkanům velmi usnadníš život, když budeš úzkostlivě dbát na čistotu, protože špinavé stelivo extrémně dráždí dýchací cesty nakaženého potkana.
  Mezi chovateli potkanů probíhá už dlouho spor, zda je náchylnost k nádorovým onemocněním u potkanů něčím, co k nim prostě patří, něčím normálním, nebo se u nich vyvinula v průběhu šlechtění. Na jedné straně jsou skutečně laboratorní potkani používání na výzkum rakoviny, protože mají k nádorům sklon. Na druhou stranu se ale v laboratořích nebo doma chovaní potkani dožívají, oproti volně žijícím potkanům, až dvojnásobného věku a rakovina může souviset právě s jejich mimořádným stářím.
  Skutečností je, že nejčastější příčinou úmrtí potkanů je rakovina. Nádory se tvoří častěji u samic. Lze je odoperovat. Operativní odstranění má ale smysl jen tehdy, když potkan ještě není příliš stár a má část života ještě před sebou. Operace je jinak zbytečným stresem a žádný zvěrolékař vám nezaručí, že se zvíře ještě probere.